ایكوموس به مناسبت روز جهانی بناها و محوطه ها اعلام كرد؛

راهی برای حل معضل تغییرات اقلیمی با کمک میراث فرهنگی پیدا کنید

راهی برای حل معضل تغییرات اقلیمی با کمک میراث فرهنگی پیدا کنید به گزارش فیکس سرور ایکوموس از اعضای خود خواسته هزاران راه که میراث فرهنگی می تواند منبع دانش باشد و برای حل معضل تغییرات اقلیمی به کار آید را معرفی کنند.



به گزارش فیکس سرور به نقل از مهر، ایکوموس شورای جهانی بناها و محوطه های تاریخی است که در سال ۱۹۸۲، ۱۸ آوریل را بعنوان روز جهانی بناها و محوطه ها نام گذاری کرد. یونسکو هم در سال بعد، در بیست و دومین کنفرانس عمومی خود، این روز را به تصویب رساند.
ایکوموس هر سال برای فعالیتهای اعضا، کمیته های ملی، کمیته های بین المللی علمی و کارگروه های خود و دیگر سازمان های علاقمند به همکاری، موضوعی را تعیین می کند تا کشورها به آن در این روز بپردازند یا اگر می خواهند مراسمی برگزار کنند توجه ویژه به آن داشته باشند. سال جاری هم ایکوموس خواسته تا در مبحث میراث و اقلیم توجه ویژه شود.
این شورای جهانی در سال ۲۰۲۰ سند میراث فرهنگی و اضطرار اقلیمی را منتشر نمود که در آن به استعداد میراث فرهنگی برای اقدامات فراگیر، تغییرپذیر، و صحیحِ اقلیمی از طریق پاسداشت همه انواع مواریث فرهنگی از آثار شدید و نامطلوب اقلیمی؛ اجرایی کردن واکنش به خطر بر اساس اطلاع از مخاطره؛ و ایجاد توسعه پایدار با تاب آوری اقلیمی توجه کرده و به همه اینها از منظر مساوات و عدالت نگریسته بود.

پیش از این هم ایکوموس در سال ۲۰۱۹ در گزارشی خواسته بود تا همبستگی متخصصان میراث با جوامعی که بیشتر تحت تاثیر نتایج زیان بار تغییرات اقلیمی قرار گرفته، ایجاد شود.
امسال هم مانند هر سال روز جهانی بناها و محوطه ها، ۱۸ آوریل ۲۰۲۲، فرصتی مناسب خواهد بود تا راهبردهای ترویج تمامی استعدادهای پژوهشی و اجرایی محافظت از میراث فرهنگی، برای ایجاد راه های تقویت توسعه پایدار و انتقالی صحیح به سمت آینده ای کم کربن، در عین تاب آوری اقلیمی، به معرض نمایش گذاشته شود. در واقع این مورد بخشی از برنامه سه ساله ایکوموس (۲۰۲۱_ ۲۰۲۴) است و همینطور گامی برای دستیابی به مصوبه ۲۰۲۰ ایکوموس درباره نگاههای مردم مبنا به میراث فرهنگی است.

به همین منظور ایکوموس از اعضای خود خواسته هزاران راه که میراث فرهنگی می تواند منبع دانش باشد و برای حل معضل تغییرات اقلیمی به کار آید را معرفی کنند. راه هایی مانند توان بخشی جوامعی که به جهت تغییرات اقلیمی مجبور به جابه جایی شده اند؛ مداخلات ارزان با هدف مدیریت مخاطرات ناشی از وقوع حادثه در بسترهای میراثی؛ آموزش میراثی و زیست محیطی، بخصوص در مبحث دانش کربن و تغییرپذیری صحیح؛ ترویج روایت های زنانه و مردانه برای تطابق اقلیمی، تغییرات زیست بومی، مساوات و عدالت، و رشد اجتماعی_اقتصادی محیط های میراثی صدمه دیده از تغییرات اقلیمی.
تغییرات اقلیمی از این جهت برای بناها و محوطه های تاریخی اهمیت دارد که خود می تواند با بروز پدیده هایی مثل افزایش رطوبت یا دمای هوا به بناهای تاریخی صدمه رسان باشد و هم می تواند بعنوان عاملی برای وقوع سیل، زلزله یا آتشسوزی سلامت بناها و محوطه های تاریخی را تهدید کند. ازاین رو شورای بین المللی بناها و محوطه ها با انتخاب این شعار، توجه دولت ها و نهادها را به این سمت متمرکز کرده است.
ایکوموس در واقع با طرح مبحث میراث و اقلیم فرصتی را فراهم می آورد به جهت اینکه به این پرسش ها پاسخ داده شود همچون این که چطور می توان از عدالت و مساوات اقلیمی برای پشتیبانی از میراث بهره گرفت یا راه های دستیابی به حمایت منصفانه از جوامع صدمه پذیر از اقدامات اقلیمی چیست.
اگرچه این شورای بین المللی هر سال یک شعاری را اعلام می کند تا کشورها برپایه آن فعالیت نموده و راههای منطقی را پیش روی کشورهای دیگر بابت آن مبحث ارائه نمایند اما برخی کشورها در این راه برنامه و شعار ایکوموس را جدی تر گرفته و پای به پای آن حرکت می کنند و برخی دیگر هم برنامه ای ندارند.

امسال هم برخی کشورها با مبحث میراث فرهنگی و اقلیم برنامه های گوناگونی دارند. بعنوان مثال آذربایجان در این روز و در مرکز بین المللی موگام در باکو رویداد تاثیر اقلیم بر میراث فرهنگی آذربایجان را برگزار می نماید.
سمینار علمی میراث و اقلیم هم در چین برگزار می گردد این کشور از محققان، متخصصان و متخصصان خط مقدم از حوزه میراث، هواشناسی و محیط زیست دعوت کرده است تا بینش و تجربیات مفید خویش را در مورد سازگاری با تغییرات آب و هوا و محافظت از میراث عرضه کنند. هدف ایکوموس چین با برگزاری این سمینار، تقویت ارتباط و تفاهم بین محافظت از میراث و سایر زمینه ها، به منظور تعمیق درک مشکلات تغییرات آب و هوایی و همینطور تداعی ایده حفاظت چند رشته ای از میراث فرهنگی و طبیعی چین است.
ایران هم برنامه ویژه روز ۱۸ آوریل را در برگزاری تنها یک نشست مشترک انجمن علمی دیرینه شناسی و معاونت میراث فرهنگی کشور اعلام نموده است نشستی که در آن معاون میراث فرهنگی پیام ارسال می کند و بعضی از پژوهشگران هم در آن سخرانی خواهند کرد همچون درباره فلات مرکزی ایران، پیوند انسان و اقلیم در ایران از نوسنگی تا دوران اسلامی یا درباره سامانه های آب همچون رابطه قنات، اقلیم و جامعه در فلات مرکزی ایران. معماری و اقلیم در نواحی سردسیری هم عنوان سخنرانی دیگر این نشست است.


منبع:

1401/01/29
20:56:17
0.0 / 5
386
تگهای خبر: آموزش , پژوهش , دانش , متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۴
تعمیر سرور فیکس سرور

fixserver.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فیكس سرور محفوظ است

فیكس سرور

سرور و هاست و دامین