آغاز هفته فرهنگ فارس با تجلیل از پرهام و ریاحی

آغاز هفته فرهنگ فارس با تجلیل از پرهام و ریاحی فیكس سرور: مراسم گشایش «هفته فرهنگ فارس» با تجلیل از سیروس پرهام و حسن ریاحی اجرا شد.


به گزارش فیكس سرور به نقل از ایسنا، مراسم آغازین «هفته فرهنگ فارس» عصر امروز (شنبه، یازدهم آبان ماه) با حضور محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران، كوروش كمالی سروستانی مدیر سازمان اسناد و كتابخانه ملی مركز فارس و تعدادی از نمایندگان مجلس، برخی استانداران ۲۰ سال اخیر استان فارس و تعدادی از هنرمندان این استان در كتابخانه ملی انجام شد.


در این مراسم كوروش كمالی سروستانی - مدیر سازمان اسناد و كتابخانه ملی مركز فارس - متنی را درباره تاریخچه استان فارس و نقش و تاثیر چهره های برخاسته از این استان خواند كه در قسمتی از آن آمده است: «فارس، سرزمین پارسایان با قدمتی همپایه تاریخ ایران زمین همواره یكی از مراكز شكل گیری و شكوفایی تمدن های كهن ایران زمین محسوب می شده است. این دیار مهد علم، فرهنگ و تمدن است و جایگاهی درخور و شایسته در ذهن و زبان ایرانی ها و جهانیان دارد. كهن ترین یادگار تاریخی سرزمین فارس، ظهور فرمانروای دانا و مدبر هخامنشی كوروش كبیر بود كه به خاطر خاصیت های شخصیت ماندگارش، ایرانی ها او را پدر، یونانیان سرور و قانون گذار، یهودیان مسیح خدا و مسلمانان ذوالقرنینش خوانده اند.
حاصل تمدن هخامنشیان بیشتر از هر چیز به حركت درآوردن گردونه تاریخ مشرق زمین بود. آثار برجسته معماری پاسارگاد، تخت جمشید و نقش رستم تنها نشانه هایی از فكر بلند و نبوغ آمیز آنان است.
پس از اشكانیان، كه پارس هیچ گاه جزء امپراطوری آنان نشد، ساسانیان بعنوان دومین سلسله قدرتمند ایران زمین از این دیار برخاستند.


فارس در دوران اسلامی نیز عالمان، اندیشمندان، عارفان و شاعران فراوانی را در خود پرورده است. سیبویه فارسی، در «الكتاب» علم نحو عربی را سامان داد. مجدالدین فیروزآبادی با «قاموس المحیط» طرحی نو در فرهنگ نویسی زبان عربی درانداخت، ملاصدرا فلسفه اسلامی را تعالی صدچندان داد. ابن خفیف، منصور حلاج و شیخ روزبهان عرفان و عشق را شرفی تازه بخشیدند و سعدی و حافظ حكمت و غزل را از فرش به عرش بردند.
حیات معنوی و اعتقاد دینی مردمان این دیار در ساخت مساجد تاریخی، عتیق، جامع، وكیل، نصیرالملك، مشیر و بقاع متبركه شاهچراغ و سیدعلاءالدین حسین تبلور یافته است.
از آن سو نیز، حماسه های جاوید پهلوانان و نام آوران دفاع مقدس در این سرزمین، یادمان های افتخارآمیز و بی بدیل این دیارند، آنچنان كه در تاریخ این مرز و بوم سپاسی ها، دوران ها و صیاد شیرازی ها خوش می درخشند.
و شاید از این روست كه در هر كجا یادی از این بزرگان فرهنگ و هنر و اندیشه و حماسه می شود، سلسله كلام تاب مستوری نمی آورد و تا آستانه «فارس» پیش می آید.
این گذشته پرقدر و باشكوه را باید شناخت و شناساند تا نسل امروز و فردا آن چه را خود دارد از بیگانه تمنا نكند. اما نكته این جاست كه با عنایت به نیازهای فرهنگی و معنوی جامعه امروز ما بسنده كردن به بررسی و تحقیق و تفحص در احوال و اقوال بزرگان حتی شایسته و درخور شأن ایشان نیست، چه رسد به این كه گره گشای معضلات، جامعه، تاریخ، فرهنگ و آینده ما باشد. هنرمندی و رندی در آن است كه از احوال و افكار گذشتگان راهی بر فراز آینده بجوییم؛ آینده ای با هویت، مانا و پویا.
از این روست كه بر ماست كه چهره در چهره زمان، بر آن شویم تا در فرصت های مغتنمی چون برگزاری «هفته فرهنگ و تاریخ محلی فارس» ریشه های خودرا بازیابیم، گذشته تمدن آن روزین را به خلاقیت های امروزین پیوند زنیم، در شیپور بیدارباش خرد با توانی فراخ بدمیم، غبار از جامعه قرون، آشكارا بزداییم و به یاد بیاوریم كه هنر آیینه ای است برای بازگشت به قطب درونی ذاتی ما، روزنه ای برای دیدار دیگرباره زیبایی، تمثیل شیدایی و تجلی آن چه خیال باطنی است؛ خیالی كه جان مایه اش قالب هنرهای هنرمندان است.
و بر این باور برآنیم تا با عنایت خداوند متعال و تایید و موافقت ریاست سازمان و همراهی و حمایت مدیران سرآمد كشور و استان آرشیو ملی هنر ایران را در فرهنگ شیراز برسازیم و طرحی نو دراندازیم.
آرشیو ملی هنر ایران همه اسناد و داشته های هفت هنر تجسمی، نمایشی، موسیقی، ادبیات، سینما و معماری را به شكلی علمی و هنری و با تاكید بر فن آوری های نوین گرد خواهد آورد تا از یك سوی میعادگاه پژوهشگران و علاقه مندان این عرصه باشد و از طرف دیگر ادای دینی به هنرمندان این سرزمین.
بر این قرار بر ماست كه با پشتیبانی از این طرح ملی هنر و هنرمندان را به تكریم بنشینیم. آنان را ارج نهیم و به یاد آوریم كه اینان راویان مفاخر هنر این سرزمینند. در پیشگاه ارجمندشان كلاه تعظیم به نشانه تكریم از سر بر گیریم و دوامشان را و مانایی و پویایی شان را از خداوندگار بزرگ خواهان باشیم؛ گرانمایگانی چون استاد سیروس پرهام از بنیانگذاران والامایه سازمان اسناد و ملی ایران كه با بذل سرمایه عمر در كنكاش هنر فرش ایرانی، در كنار دیگر مهارت ها در عرصه ترجمه و نقد، آثاری فاخر و مانا برجای نهاده اند، استاد حسن ریاحی كه با جادوی خنیای خود نقشی ماندگار در طنین بلندنواز موسیقی ایران افكنده است، چهره ماندگار موسیقی سمفونیك و كلاسیك ایرانی كه از نواختن سرانگشتان خویش بر ساز و پود ویلن و پیانو از «سرود ملی جمهوری اسلامی ایران» تا «بوی بهار» و «آب زنید راه» را در خانگه ذهنمان نقش دوام زده است، استاد علی اصغر حكمت خردی مردی اندیشمند و مؤسس كتابخانه ملی ایران كه كنكاشی اندك در عرصه خدمات فرهنگی او همچون احیای انجمن آثار ملی، تأسیس موزه حضرت معصومه قم، پارس شیراز، ایران باستان، تأسیس فرهنگستان ایران، تدوین امثال قرآن، تأسیس دانشگاه تهران، تصحیح متون عرفانی چون كشف الاسرار و... آشكارگر وجوه شخصیت علمی و توانمندی منحصر به فرد اوست و بااینكه بر همه این ها باید طبع شاعرانگی و حافظ قرآن بودن و تألیف و تدوین كتاب ها و مقالات بسیار دیگر را افزود. و پر پیداست كه این همه اندكی است از بسیار دانایان و هنرمندان و بخردانی كه در سرزمین ایزدی پارس، زیست معنایی داشته و دارند.
بادا كه نام بلند این سرزمین پیوسته پویا و مانا بماند.»


اشرف بروجردی - رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران - نیز با تاكید بر حفظ میراث فرهنگی اقوام و استان ها بیان كرد: هرجا كه فرهنگ بخواهد ندایی سر بدهد حتما از آداب، رسوم و هنرهایی است كه مردم در آن مقطع زمانی زیسته و توانسته اند فرهنگ را رقم بزنند. برای همین فرهنگ احیاكننده و شاید سازنده هویت ملت هاست.
او اضافه كرد: فرهنگ دامنه گسترده ای دارد؛ از هنر گرفته تا مكتوبات و مخطوطات و هر آن چه باور مردم را شكل می دهد.
بروجردی همین طور به سنتی كه در سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران برای حفظ فرهنگ و میراث استان ها پایه گذاری شده است اشاره و بیان كرد: این فرهنگ محلی را باید احیا و بازخوانی كرد تا به نمایش دربیاید؛ این رسالت كتابخانه ملی در جهت حفظ داشته های بشری است.
رئیس كتابخانه ملی سپس اظهار داشت: در محفل ما بزرگانی حضور دارند كه وجودشان مغتنم است چون موسس ارزش هایی هستند كه امروز پاس داشته می شود ولی اگر هم فراموش شوند آنها تلاش می كنند تا این ارزش ها را احیا كنند.
او اضافه كرد: متاسفانه در بعضی موارد شاهد بوده ایم كه كشورها و ملت هایی اهتمام كرده اند خیلی از مفاخر ما را به نام خودشان مصادره كنند، برای همین باید تلاش شود كه كسی داشته های ما را به یغما نبرد. یادمان باشد تنوع فرهنگی و تنوع اقوام برای این سرزمین فرصت و سرمایه است. كسانی فكر می كنند كه اگر ما این اقوام را گرامی بداریم ممكنست آنها داعیه استقلال و انفكاك سر بدهند اما این طور نیست. این اقوام بیشترین احساس تعلق را نسبت به سرزمین شان دارند و ما باید حلقه وصل بین اقوام را ایجاد نماییم.
اشرف بروجردی درانتها خواهان حمایت استاندار و مسئولان دست اندركار برای شكل گیری «موزه هنر فارس» شد.


در ادامه این برنامه عنایت الله رحیمی - استاندار فارس - با اشاره به تاریخ و فرهنگ این استان اظهار نمود: استان فارس استانی كهنسال و مهد تمدن ایران است و امپراتوری های بزرگی را در خود پرورش داده است كه همچون آنها هخامنشیان و ساسانیان هستند كه فرهنگ كشورداری را در آن روزگار به جهانیان نشان دادند.
او همین طور اظهار داشت: در دوران اسلام، شكل گیری و پیروزی انقلاب و همین طور در دوران دفاع مقدس مردم فارس نقش اثرگذاری داشته اند و امروز هم در عرصه های مختلف جزء اثرگذارترین استان ها هستند. بیشتر از ۱۴ هزار و ۵۰۰ شهید از استان فارس به ایران و ارزش های اسلامی و ملت تقدیم شده است.
استاندار فارس در انتهای سخنان خود تصریح كرد كه ایران را به پارس و فارس می شناسند و اظهار داشت كه فارس تمدن دار ایران و معرف ایران اسلامی در جهان است.


محمدجواد آذری جهرمی - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات - نیز با بیان این كه امروز فارس محل اثرگذاری است، اظهار نمود: بایستی آن چه را گذشتگان برای ما به جا گذاشته اند حفظ نماییم اما در گذشته نمانیم. البته ما هم باید خلق نماییم تا آیندگان ما فقط از میراث چندهزار سال قبل یاد نكنند.
او اضافه كرد: ما امروز هم استاد، اهل فن و هنرمند در فارس كم نداریم، پس باید به آنها بپردازیم. هنوز هم دروازه های اقتصادی جنوب خلیج فارس توسط فارسی ها به داخل كشور باز می شود.
وزیر ارتباطات سپس بیان كرد: اگر شعرهای حافظ و سعدی در یك دوره مورد توجه قرار نمی گرفت امروز ما اثری از آنها نداشتیم. میراث داران آن دوره میراث داران خوبی بودند كه آنها به ما رسید و باید به این فكر نماییم كه آیا ما هم امروز میراث داران خوبی هستیم و باید به میراث فارس بپردازیم و آنرا حفظ نماییم.
آذری جهرمی بار دیگر با تاكید بر لزوم حفظ میراث استان فارس اظهار داشت: گروه های مرجعی كه به لحاظ تاریخی و هنری منشأ اثر هستند باید پاس داشته شوند، چون بزرگ كردن این ها بزرگ كردن خودمان است.
وزیر ارتباطات سپس با شوخی و خنده اظهار داشت: البته من كوچكترین عضو خانواده فارس هستم و از فرصتی كه خانم دكتر بروجردی به وجود آورده اند ممنونم. البته این هم از تخصص فارسی ها است كه به بروجردی ها دختر دادند و امروز ثمره اش بزرگداشت برای فارسی ها است كه این صادرات عروس فارسی ها هم خودش نكته مهمی است.


همچنین در ادامه مراسم آغازین «هفته فرهنگ فارس» از سیروس پرهام، ایران شناس، ادیب و بنیان گذار سازمان اسناد و كتابخانه ملی و حسن ریاحی، موسیقی دان و آهنگساز و سازنده «سرود ملی جمهوری اسلامی ایران» تجلیل شد.


پس از مراسم تجلیل نیز سیروس پرهام در سخنانی از این كه چطور مركز آرشیو ملی و كتابخانه ملی تاسیس شد صحبت كرد و اظهار داشت: ما ایرانیان باید مفتخر باشیم كه اولین آرشیو ملی را در زمان كوروش داشته ایم.


پس از این مراسم نمایشگاه «تاریخ محلی فارس» راه اندازی شد.






منبع:

1398/08/12
15:01:30
5.0 / 5
3908
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
تعمیر سرور فیکس سرور

fixserver.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فیكس سرور محفوظ است

فیكس سرور

سرور و هاست و دامین