آنچه كه در نوبل امسال گذشت

آنچه كه در نوبل امسال گذشت به گزارش فیكس سرور اعلام اسامی برندگان جوایز نوبل پزشكی، فیزیك و شیمی سال ۲۰۱۹ روز گذشته در حالی به پایان رسید كه در هر رشته، سه محقق بعنوان برنده جایزه اعلام گردید.


به گزارش فیكس سرور به نقل از ایسنا، جایزه نوبل معتبرترین جایزه ای است كه در حوزه های علمی به یك دانشمند تعلق می گیرد. جایزه نوبل در سال ۱۸۹۵، به وصیت" آلفرد نوبل"، كارخانه دار وشیمی دان سوئدی كه بیشتر او را به علت ابداع "دینامیت" می شناسند، پایه گذاری شد.
طبق وصیت وی، پنج جایزه به صورت سالانه در رشته های فیزیك، شیمی، فیزیولوژی و پزشكی، ادبیات و صلح به افرادی تعلق می گیرد كه بیشترین خدمت را به مردم كرده باشند.
در سال ۱۹۰۱ میلادی، اولین جوایز این بنیاد اهدا شد.
"آكادمی سلطنتی علوم سوئد" وظیفه انتخاب برنده جایزه نوبل در رشته های فیزیك و شیمی و "موسسه كارولینسكا" هم وظیفه گزینش برنده جایزه نوبل در رشته فیزیولوژی و پزشكی را برعهده دارد.
در آغاز، كسانی كه صلاحیت معرفی نامزد دارند، لیست نامزدهای خویش را تا تاریخ یكم فوریه همان سال میلادی عرضه می دهند. البته، اعضای كمیته نوبل خود زمان بیشتری برای معرفی نامزدهای خود دارند. سپس "كمیته نوبل نروژ" ۲۰ الی ۳۰ نفر را از میان آن نامزدها انتخاب می كند. در گام بعد گروهی از مشاوران نروژی و بین المللی گزارش هایی درباره نامزدهای فهرست نهایی عرضه می دهند كه اعضای كمیته نروژی با استفاده از این گزارش ها و دیگر مستندات تعداد نامزدها را به چند نفر می رسانند.
تصمیم درباره برنده نهایی در آخرین جلسه كمیته گرفته می شود كه معمولا در اواخر ماه سپتامبر یا اوایل اكتبر برگزار می گردد.
كمیته ها و موسساتی كه جزو هیئت انتخاب جوایز هستند، اغلب نام برندگان را در ماه اكتبر اعلام می كنند.
جوایز هم طی یك مراسم رسمی در ۱۰ دسامبر، یعنی سالگرد درگذشت "آلفرد نوبل" به برندگان اهدا می شود.

مبلغ جایزه نوبل امسال
آلفرد نوبل اغلب املاك خویش را به ارزش بیشتر از ۳۱ میلیون كرون سوئد برای تبدیل به یك صندوق سرمایه گذاری در "اوراق بهادار ایمن" اهدا كرد. درآمد سالانه حاصل از این سرمایه گذاری در چارچوب جوایز به كسانی كه پارسال بزرگترین پیشرفت را برای بشریت به ارمغان آورده اند، اعطا می شود.
هر سال هر یك از جوایز به حداكثر سه نفر اهدا می شود. هر جایزه عبارت است از یك مدال طلا، یك دیپلم افتخار و مبلغی پول كه امسال این میزان بیشتر از ۹۰۰ هزار دلار برای هر جایزه اعلام شده است كه میان هر سه برنده تقسیم می شود.
هیچ جایزه نوبلی به افراد درگذشته اهدا نمی گردد. اساسنامه بنیاد نوبل از سال ۱۹۷۴ خاطرنشان كرد كه جایزه را نمی توان پس از مرگ به كسی اعطا كرد، مگر اینكه مرگ وی بعد از اعلام جایزه نوبل رخ داده باشد.

برندگان جوایز نوبل امسال در بخش های علمی

نوبل پزشكی


اولین روز اعلام برندگان نوبل ۲۰۱۹ در روز ۷ اكتبر و با رشته پزشكی شروع شد كه سه برنده داشت.
این جایزه به صورت مشترك به "ویلیام جی كالین جونیور"، "پیتر جی راتكلیف" و "گرگ ال سمنزا" به خاطر دستاورد آنها در مورد چگونگی سازگاری سلول ها با اكسیژن تعلق گرفت.
این تحقیق راجع به چگونگی مكانیسم مولكولی و چگونگی سازگاری سلول ها با تغییرات ذخیره اكسیژن بوده است.
سه برنده نوبل پزشكی امسال یك تشكیلات مولكولی را شناسایی نمودند كه فعالیت ژن ها در پاسخ به میزان مختلف اكسیژن را تنظیم می كند.
كشف بزرگ این سه نفر یكی از اساسی ترین فرآیندهای سازگاری بدن را نشان داده است. این افراد پایه و اساسی برای درك ما از "چگونگی تاثیر اكسیژن بر متابولیسم سلولی و عملكرد فیزیولوژیكی بدن" ایجاد كردند.
"ویلیام جی كالین جونیور"
"ویلیام جی كالین جونیور" (William G. Kaelin، Jr) در سال ۱۹۵۷ میلادی در نیویورك متولد شد. وی مدرك دكتری خویش را از دانشگاه "دوك" دریافت كرده و آموزش های تخصصی خود در حوزه پزشكی داخلی و سرطان شناسی را در دانشگاه "جانز هاپكینز" و "انستیتو سرطان دانا فاربر" گذرانده است.
جی كالین آزمایشگاه تحقیقاتی خویش را در انستیتو سرطان دانا فاربر تاسیس كرد و در سال ۲۰۰۲ میلادی به درجه استاد كامل در دانشكده پزشكی دانشگاه هاروارد نائل شد.
این محقق همینطور از سال ۱۹۹۸ میلادی تابحال محقق موسسه پزشكی "هیوگز" (Hughes) است.


"سر پیتر جی راتكلیف"
"سر پیتر جی راتكلیف"(Sir Peter J. Ratcliffe) در سال ۱۹۵۴ میلادی در "لانكاشایر" انگلیس به دنیا آمد. وی در كالج "گانویل"(Gonville) و "كایوس"(Caius) دانشگاه كمبریج پزشكی خواند و آموزش تخصصی خویش را در حوزه "نفرولوژی" دانشگاه آكسفورد گذراند.
وی یك گروه تحقیقاتی مستقل را در دانشگاه آكسفورد تاسیس كرد و در سال ۱۹۹۶ میلادی استاد كامل شد.
"راتكلیف" مدیر تحقیقات بالینی در موسسه "فرانسیس كریك" لندن و عضو موسسه تحقیقات سرطان" Ludwig" است.


"گرگ ال سامنزا"
"گرگ ال سامنزا"( Gregg L. Semenza) در سال ۱۹۵۶ میلادی در نیویورك متولد شد و مدرك كارشناسی خود در رشته زیست شناسی را از دانشگاه هاروارد دریافت كرد.
وی مدرك دكتری خویش را از دانشكده پزشكی دانشگاه "پنسیلوانیا" گرفت و در سال ۱۹۸۴ میلادی بعنوان متخصص اطفال در دانشگاه دوك آموزش دید.
این دانشمند آموزش های بعد از دكتری خویش را در دانشگاه "جانز هاپكینز" گذراند و در همان جا یك گروه تحقیقاتی مستقل را راه اندازی نمود.
"سامنزا" در سال ۱۹۹۹ میلادی در دانشگاه جانز هاپكینز استاد كامل شد و از سال ۲۰۰۳ تابحال مدیر برنامه تحقیقات عروقی در دانشگاه "جانز هاپكینز" است.





نوبل فیزیك





روز دوم اعلام برندگان نوبل هم مربوط به نوبل فیزیك بود كه به صورت مشترك به "جیمز پیبل"، "میشل مِیِر" و "دیدیه كولوز" اهدا شد.
نوبل فیزیك به دو مبحث تحقیقاتی مختلف تعلق گرفت. پروژه "جیمز پیبل" برای كشفیات نظری در كیهان شناسی فیزیكی و پروژه "میشل مِیِر" و "دیدیه كولوز" برای كشف یك سیاره فراخورشیدی كه به دور یك ستاره شبیه به خورشید می چرخد، بود.
البته جایزه نقدی آنها تقسیم بر دو می شود، بدین سان نیمی از جایزه مالی نوبل فیزیك ۲۰۱۹ به جیمز پیبلز تعلق گرفته و نیمی دیگر بین مِیِر و كولوز تقسیم خواهد شد.
پیبلز در پژوهش خود، كیهان را با میلیاردها كهكشان و خوشه های كهكشانی آن مورد بررسی قرار داد. چارچوب نظری او، بنیانی برای درك سابقه كیهان از زمان وقوع بیگ بنگ تا به امروز به حساب می آید.
میشل مِیر و دیدیه كولوز در پژوهش خود، كهكشان محل سكونت ما یعنی راه شیری را در جستجوی جهانی ناشناخته مورد بررسی قرار داده اند. آنها در سال ۱۹۹۵ اولین سیاره فراخورشیدی را بیرون از منظومه شمسی پیدا كردند. سیاره ای كه به دور یك ستاره شبیه خورشید معروف به پگاسی ۵۱ می چرخید.
"جیمز ادوین پیبلز"
"فیلیپ جیمز ادوین پیپل" (Phillip James Edwin Peebles) فیزیكدان و كیهان شناس نظری آمریكایی- كانادایی و استاد بازنشسته دانشگاه پرینستون آمریكا است كه در سال ۱۹۳۵ میلادی در كانادا به دنیا آمد. پیبلز یكی از كیهان شناسان نظری برجسته جهان به حساب می آید و نقش مهمی در پروژه هایی مانند هسته زایی، ماده تاریك، تابش زمینه كیهانی و تشكیل ساختار بر عهده داشته است. او برای پژوهش های خود در مورد كیهان شناسی فیزیكی موفق شد جایزه نوبل فیزیك ۲۰۱۹ را به دست آورد.


"میشل مِیر"
"میشل مِیر" (Michel Mayor)، اخترشناس سوئیسی و استاد دانشگاه ژنو است كه در سال ۱۹۴۲ میلادی چشم به جهان گشوده است. وی در سال ۲۰۰۷ بازنشسته شد، اما همچنان بعنوان پژوهشگر در رصدخانه ژنو فعالیت می كند.


"دیدیه كولوز"
"دیدیه كولوز"(Didier Queloz)، یك اخترشناس سوئیسی و از پژوهشگران "آزمایشگاه كاوندیش"(Cavendish Laboratory) در دانشگاه كمبریج است كه متولد سال ۱۹۶۶ میلادی است و الان در دانشگاه ژنو هم تدریس می كند.





نوبل شیمی




آخرین روز اعلام برندگان نوبل در بخش های علمی هم روز گذشته و برای شیمی بود كه به سه دانشمند به نامهای "جان بی گودیناف"، "ام. استنلی ویتینگهام" و "آكیرا یوشینو" اهدا شد.
نكته جالب راجع به برندگان نوبل شیمی امسال این است كه دقیقا این سه نفر از سال ۲۰۱۶ میلادی تابحال نامزد دریافت نوبل در بخش شیمی بودند كه بالاخره امسال توانستند نام خویش را در فهرست برنده های جایزه نوبل قرار دهند.
این سه تن به خاطر توسعه باتری های لیتیوم-یونی نوبل را از آن خود كردند و جایزه نقدی آنها تقسیم بر سه می شود.
"آكیرا یوشینو"
"آكیرا یوشینو"(Akira Yoshino) برنده ژاپنی جایزه نوبل شیمی امسال است كه در سال ۱۹۴۸ میلادی در شهر "سوئیتا" به دنیا آمده است و الان با یك شركت ژاپنی در توكیو و دانشگاه میژو و دانشگاه ناگویا همكاری می كند. وی به علت تولید باتری های لیتیومی در فهرست برندگان نوبل شیمی امسال قرار گرفت.


"استنلی ویتینگهام"
"استنلی ویتینگهام"(Stanley Whittingham)، دیگر برنده نوبل شیمی هم در سال ۱۹۴۱ میلادی در انگلیس به دنیا آمد و هم اكنون در دانشگاه ایالتی نیویورك در بینگهمتون و دانشگاه ایالتی نیویورك فعالیت می كند.
وی هم هنگامی كه در اوایل دهه ۷۰ میلادی نخستین باتری لیتیوم كاربردی را تولید كرد، از رانش عظیم لیتیوم برای انتشار و آزاد كردن الكترون خارجی آن بهره برد.



"جان. بی گودایناف"
"جان. بی گودایناف"(John B. Goodenough) هم در سال ۱۹۲۲ میلای در آلمان متولد شد و هم اكنون استاد مهندسی مكانیك و علوم مواد در دانشگاه تگزاس در آستین است.
این دانشمند آلمانی هم به توسعه باتری های لیتیوم یونی كمك بسیاری كرده و بنابراین هم نوبل شیمی را از آن خود كرده است.
البته جان. بی گودایناف قبل از این هم جوایز علمی دیگری را كسب كرده است.





1398/07/19
19:13:03
5.0 / 5
4650
تگهای خبر: آموزش , پژوهش , دانشگاه , سرمایه گذاری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
تعمیر سرور فیکس سرور

fixserver.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فیكس سرور محفوظ است

فیكس سرور

سرور و هاست و دامین